Tandartsenpraktijk Wuyts Patrick - Beukenlei 52 - 2960 Sint-Job-in-’t-Goor - T: 03 636 41 41 - assist@beukenlei.be - ameloperfecta@telenet.be

Nieuws

Tandtrauma

WAT te DOEN bij…

1. Afgebroken tand

Door een klap (spel, sport) of een ongeval (zwembad, fiets) kan er een tandbreuk ontstaan.

Is er een stukje van je tand gebroken ? Neem dan zo snel mogelijk contact op met een tandarts en probeer de afgebroken deeltjes mee te nemen . Kleine fracturen of barstjes kunnen eenvoudig hersteld worden met een composietvulling of simpelweg door de scherpe rand te polijsten .Telkens zal eerst worden nagegaan hoe het gesteld is met de vitaliteit . Bij grotere breuken waarbij er soms een bloeding is , moet ofwel de zenuw beschermd worden met een zenuw beschermende pasta en een noodvulling of een zenuwbehandeling . Door de klap kan het zijn dat de zenuw onmiddellijk getroffen is , deze zal dan afsterven en is een kanaalbehandeling noodzakelijk. Maar het kan ook zijn dat na de initiële behandeling , jaren later de zenuw toch nog afsterft ,wat zich uit door verdonkering of vergrijzing van deze tand . Een kanaalbehandeling is dan de enige oplossing . Is de breuk te groot en loopt de breuklijn door tot onder het tandvlees ,in het bot , dan zal in de meeste gevallen het element niet kunnen behouden blijven en zal een extractie aangewezen zijn .

 

2. Blijvende uitgeslagen of uitgevallen tand

Is een tand in zijn geheel uitgevallen of uitgeslagen , dan is deze in een aantal gevallen te redden door binnen de 30 minuten deze zelf of door de tandarts terug te plaatsen in de mond . De tandarts zal trachten deze tand te spalken aan de buurtanden .

 

Wat kan jij zelf doen :

  • Zoek de tand
  • Neem de tand vast bij het kroongedeelte ( wit gedeelte dat je in de mond ziet ) en NIET bij de wortel
  • Spoel de tand af , bij voorkeur met MELK , speeksel , contactlenzen vloeistof ( geen tandpasta gebruiken of zeep )
  • Tracht de tand terug in de holte te plaatsen . Lukt dit niet ,hou de tand in de mond , omringd door veel speeksel ,zoek de tandarts op
  • Indien je de tand niet in jouw mond wil bewaren , stop deze dan in een beker melk, contactlenzen vloeistof of bij gebrek ,gewoon water .

JE KAN NOOIT EEN MELKTAND TERUGPLAATSEN ? DIT KAN SCHADE BETEKENEN VOOR DE BLIJVENDE OPVOLGER .