Tandartsenpraktijk Wuyts Patrick - Beukenlei 52 - 2960 Sint-Job-in-’t-Goor - T: 03 636 41 41 - assist@beukenlei.be - ameloperfecta@telenet.be

De guidelines voor

een esthetische & harmonische glimlach

De guidelines om die esthetische, harmonische glimlach te bekomen

Er zijn een tal van guidelines om tot die esthetisch harmonische glimlach te komen .

1. De golden proportion

de mathematische regel : centrale = 1.6

laterale = 1.0

hoektand = 0.6 images

 

wanneer deze te strikt zou worden toegepast is dit soms zeer lelijk .


dim1
proportie
Screen-Shot-2012-06-09-at-4.41.03-PM1

2. Terugkerende dentale verhoudingen

( Ward ) de breedte van de tand en de hoogte, deze verhoudingen moeten steeds afnemend terugkomen om esthetisch te zijn .

REDProportionLg1red2 red3

 

3. De M ruler

( Methot ) een analytische methode gebaseerd op een specifiek algorithme ,uitgerekend door de computer ,afgeleid van de golden ruler ,maar is slechts geldig voor ieder individu afzonderlijk.

Golden proportion in Dentistry (PDF)

4. Chu’s maatstok of peiler

is in feite een synthese van het RED concept en de golden proportion regel.

Dr chu’s ruler

Conclusies

red4Centrale snijtanden

Centrale snijtanden zijn het brandpunt van de glimlach en domineren het aangezicht ,zij geven de look aan het voorkomen van een persoon . Lengte centrale snijtand = 10-11 mm ,vanaf omslagplooi naar snijrand = +/-23 mm , breedte +/- 8,5 mm


 

Picture5Laterale snijtanden

geven het karakter, de individualiteit, zijn door het geslacht beinvloed en zijn nooit symetrisch ,daardoor de speelse factor in dentale glimlach .

 


 

buccal

Hoektanden

  • De hoektanden spelen de meest kritische rol in de glimlachcreatie.
  • Verbinding tussen front en meer naar achtergelegen tanden,het frontzicht laat trouwens maar een deel van de hoektand zien.
  • Ondersteunen de aangezichtspieren, de buccale corridor zorgt voor de glimlachbreedte, deze “corridor “ refereert naar de donkere ruimte aan zijkant van de mond naar achteaan toe, dus vanaf de mondhoeken over de bucacale opppervlakten van de kiezen.

De anatomie zorgt voor het mannelijk of vrouwelijk voorkomen van een gelaat

Maxillaire premolaren spelen een rol in de boogvorm en vullen de buccale corridor. De kaakvorm speelt natuurlijk een rol in de gulheid van de glimlach . smalle,spitse kaakboog is minder aantrekkelijk dan een iets bredere. Een te brede kaakvorm werpt associaties met de dierenwereld op ,waarbij de uitstraling van deze brede glimlach zeer veel positiviteit opwerpt.