Tandartsenpraktijk Wuyts Patrick - Beukenlei 52 - 2960 Sint-Job-in-’t-Goor - T: 03 636 41 41 - assist@beukenlei.be - ameloperfecta@telenet.be

Bleaching

Bleaching of bleken

Tanden bleken is de meest eenvoudige manier om op korte tijd een esthetisch effect te bereiken. Het is een niet-invasieve, oppervlakkige behandeling. Het kan de huidige kleur van de tanden oplichten en de glimlach verhelderen. Wanneer de behandelprocedures gevolgd worden is het een veilige behandeling. Het zal de tanden en het tandvlees niet beschadigen, maar kan het tandvlees even “verbranden“ (witte vlekken) en de tandgevoeligheid even doen toenemen. Wil men echter een permanente oplossing dan zal men over moeten stappen naar facings, veneers, lumineers of kronen, al of niet in composiet, kunststof of keramiek.

Doordat we als basis vertrekken van het eigen tandmateriaal en door de behandeling, vlekken en verkleuringen verwijderd, zal dit meestal de natuurlijke look van de tand benadrukken. Vermits sommige mensen reeds gezegend zijn met een lichtere basiskleur, zal deze door de behandeling nog lichter worden, een natuurlijke filmglimlach. De witte pareleffect Hollywoodglimlach kan alleen maar bekomen worden door invasief en artificieel materiaal, we noemen dit ook de Chicletssmile.

2-staps behandeling

Het grootste resultaat zal bereikt worden in een 2-staps behandeling.

In-office bleaching

Als eerste behandeling hebben we de in-office of de in-het-tandartskabinet bleking, ook power bleaching genoemd. Deze zal geschieden met krachtiger producten dan de “thuisbleaching“ en al of niet ondersteund door licht, uv of laser als reactie-versneller. Dit is de snelste en maar meestal de gevoeligste behandeling.

 

 

Thuisbleaching

Als tweede en vervolgbehandeling hebben we de thuisbleaching. Dit gebeurd dmv een gel en “ bijtgootjes “ of trays genoemd. Deze trays zijn op maat,confectie of als strips aan te brengen. Het product, “gel”, is van een lagere concentratie dan de kabi-netsvorm. Sommige patiënten willen alleen kabinetbleken zonder thuis met “gootjes” de follow-up  behandeling te doen. Andere patiënten willen alleen thuisbleaching doen, op hun eigen tempo en als onderhoudsbehandeling tussen de jaarlijkse tandcontroles.

De thuisbehandeling is even effectief als de kabinetsbehandeling. Het duurt alleen langer en vraagt een zekere discipline om dagelijkse 1 à 1 ½ uur de behandeling toe te passen. Dit kan geschieden tijdens routine activiteiten (sport, huishouden, tv kijken ). De duurtijd van de behandeling is afhankelijk van de gelconcentratie en de glazuurreactie van de tanden.

Factoren die het bleachingresultaat kunnen beïnvloeden

White spots

Vermits de moleculaire structuur van iedere tand verschillend is, is een “ bleaching “ per tand onvoorspelbaar. Een voorbeeld hiervan zijn de “ witte vlekken “,”white spots”, op de tanden. De witte vlekken op de nagels zijn van dezelfde oorsprong. Het zijn plaatsen van hypercalcificatie. Een orthodontische behandeling, overmatig fluorgebruik als kind of genetisch afwijking, zijn enkele oorzaken met een vervelend gevolg voor de bleaching. Deze white spots zullen nog helderder worden tijdens het bleken en daardoor soms nog meer opvallen.

 

Verkleuring door tetracyclines 

Soms kan het ook zijn dat de verkleuring te wijten is aan de inbouw in de tand van een bepaalde stof, een scheikundige stof uittoegediende medicatie zoals antibiotica op basis van tetracyclines. Deze grijze ondergrond is zeer moeilijk te bleken, alleen “verlichten “.

Enkel op glazuur

Indien de front veel vullingen (composiet), kronen (porselein) of veneers/lumineers/facings bevat, dan zullen deze NIET mee-bleken en in feite de indicatie vormen om al dan niet te bleken. BLEKEN KAN ALLEEN OP GLAZUUR. Daarom is het noodzakelijk om vooraf het plaatsen van kronen, facings en composietvullingen te overleggen met de tandarts of de basiskleur aanvaarbaar is of moet “verhelderd“ worden. Bij oudere vullingen zal de composiet moeten vervangen worden ongeveer 2 weken na het bleken omdat we een terugval in kleur hebben. Bij mensen die thuisbleken, kan de terugval gemakkelijker onder controle gehouden worden.

Verdonkering

Zowel bij de kabinetsbleking als bij de thuisbleking, zal er na enige tijd ,terug een verdonkering van de kleur optreden. Deze kan dan terug hersteld worden door het dragen van de bijtgootjes. Dus de 24 uur liefst 48 uur, die volgen op de behandeling zijn cruciaal wat betreft de voedsel en drankinname ivm de verkleuring. Onmiddellijk na de behandeling is het glazuuroppervlak gedemineraliseerd en gedehydrateerd. De tandporien of tandtubuli zijn geopend, wat voor gevoeligheid zorgt en bij sterk kleurende producten, voor opname van deze kleurstof. Basisfilosofie hierbij is: als het mijn witte T-shirt kleurt, kleurt het ook mijn tanden.

 

Het “buffer-effect”

De tanden zijn tijdens de volgende 48 uur (zeker bij in-office bleaching) in een reversieble,gedemineraliseerde en gedehydrateerde staat. Hier zal het “buffer-effect” van het speeksel helpen om het glazuur tijdens deze tijd,terug te remineraliseren en te rehydrateren. De tubuli zullen zich terug sluiten. Een aantal goede aangepaste tandpasta’s kunnen helpen bij dit proces. Bij het begin van de bleaching zullen een aantal parameters van de basiskleur vastgelegd worden. Onmiddellijk na de bleaching terug de kleur bepalen,als vergelijking, is fout, vermits er nog geen blijvend resultaat kan gemeten worden door de dehydratie van de tand.

 

Ben ik kandidaat?

 • Alvorens we een behandeling aanvatten moet het tandvlees gezond zijn en strak
 • Wanneer er zeer veel tandsteen ,oppervlakkige vlekken van koffie,thee,roken of rode wijn aanwezig zijn ,dan zullen deze eerst moeten verwijderd worden alvorens er kan gebleekt worden .Waar er tandsteen is en vlekken ,geraakt de gel niet op het glazuur .Meestal gaat een grondige reiniging gepaard met een bloeding en gezwollen papillen en tandvlees . We wachten beter enkele dagen totdat alles geheeld is .Indien niet ,zal er meer gevoeligheidspijn en geen comfort zijn .
 • Wanneer we voor thuisbleaching kiezen ,zullen we eerst moeten poetsen en flossen alvorens de gebitsgootjes te gebruiken .

Als deze voorbereidingen getroffen zijn kunnen we zeggen dat mensen met donker gele,geel-bruine tanden ,beter zullen reageren op bleaching ,dan mensen met grijze of zelfs blauwachtige schijn op de tanden .

In een recente studie blijkt dat gemiddeld de meeste mensen 4 à 5 tinten lichter bekomen ,een klein percentage zelfs 8 à 9 tinten lichter , alsook enkelen maar 2 à 3 tinten lichter.

Wat eten we NIET

 • Roken
 • Lippenstift  
 • Koffie/thee
 • Rode wijn
 • Spinazie/tomaten
 • Sommige frisdranken/Chips 
 • Mostard/Ketchup
 • Bessen  
 • Soja saus ,eigeel   

 

 

Wat eten we WEL?

 • Kalkoen,tonijn,kip,mozzarella
 • Rijst,bloemkool
 • Melk,water
 • Gin,Vodka,witte wijn
 • Appels,bananen,geschilde peren
 • Sprite,tonic
 • Cottage kaas,vanille pudding
 • Wit brood
 • Yogurt zonder fruit