Tandartsenpraktijk Wuyts Patrick - Beukenlei 52 - 2960 Sint-Job-in-’t-Goor - T: 03 636 41 41 - assist@beukenlei.be - ameloperfecta@telenet.be

Smile construction

Glimlach = Emotie

De mens is het enigste wezen op de aarde dat kan lachen. Het is een belangrijk onderdeel van het menselijk gedrag. Het werkt therapeutisch en is vooral gezond, de hersenen maken endorfines en dopamine aan. Lachen is stressverlagend en stimuleert het immuunsysteem van het lichaam.

Fysiologisch komen bij de verschillende emotionele gelaatsexpressies vnl de spieren van de mond : zygomaticus major en risorius en van de ogen, orbicularis oculi, in werking. Een geforceerde lach trekt alleen de mondhoeken naar boven. Kortom lachende mensen scheppen vertrouwen, gezondheid, geluk en zeker een positieve sfeer. Dit werd zelfs reeds beschreven en gepromoot door de vader en grondlegger van de moderne tandheelkunde Pierre Fauchard (1678 – 1761).

Smile makeover

Een smile makeover is de behandeling die voor de optimalisatie en perfectionering van de glimlach zorgt dmv cosmetische en dentale procedures zoals veneers, lumineers, facings, kronen, implants, bleaching, Botox en fillers.

Een smile makeover is iets waar je bewust voor kiest, terwijl een orale rehabilitatie meestal door een kauwfunctioneel probleem veroorzaakt word en meestal met de dezelfde middelen opgelost zal worden, dus meer een noodzaak.

De makeover moet dus rekening houden met gezichtsvorm, huidtint, haarkleur, tanden (breedte, lengte, kleur, vorm) tandvlees, tandpapillen, lippen om een ideaal glimlach te ontwikkelen. De wensen en verlangens zullen geïntegreerd worden in het eindresultaat.

De voorbereiding

De belangrijkste voorbereiding is het opstellen van het behandelplan dat kan bestaan uit initieel be-langrijke voorprocedures zoals:

  • orthodontie ( beugels,”blokjes”)
  • maxillo faciale chirurgie (implant, gummy smile reductie)
  • parodontologie (gingiva architectuur)
  • endodontie (ontzenuwingen)

om tot de beginfase van de esthetische tandverbetering te komen.

 

Om tot een optimaal resultaat te komen, dwz een esthetisch en stabiel kauwfunctioneel apparaat, zal de interne relatie tussen spieren, botten, huid, zachte weefsels, gewrichten en occlusie moeten gerespecteerd worden. Dit kan niet uitsluiten dat er af en toe compromissen moeten gesloten worden.

In het kader van de makeover spelen 2 stellingen een zeer grote rol:

Wat heb je aan tanden , als er niets te lachen valt ?

                 Verwachting
Geluk =  ———————
                     Realiteit

Componenten van een esthetische lach

Gelaatscompositie met harde en zachte weefsels

Zoals in het verleden door schilders en beeldhouwers reeds de regels van de gelaatsesthetiek en de golden ratio vastgelegd zijn, zo zullen ook deze proporties door plastisch chirurgen, orthodontisten en zeker door tandartsen moeten gerespecteerd worden.

Lees meer >

 

Dentale compositie met tanden en zachte weefsels

Lees meer >